Świąteczny barszcz według Magdy Gessler
Gwiazda kulinari radzi jak przygotować barszcz, by całej rodzinie opadły szczęki. Jaki jest sekret barszczu idealnego?
Barszcz idealny jest możliwy
Barszcz to zupa przygotowywana na zakwasie. W Polsce jest niezwykle popularna i raczej przez wszystkich uwielbiana. Polacy podają go na początku wieczerzy podczas Świąt Bożego Narodzenia. Polskie autorytety kulinarne podzieliły się swoimi przepisami na świąteczną potrawę jaką jest barszcz. Każdy szef kuchni jednoznacznie podkreśla, że jakość smaku barszczu zależy od jakości buraka.
Zobacz też: Ile Polacy wydają na Święta? Są wyniki badań
Przepis na barszcz Magdy Gessler
Składniki
- 6 kg buraków
- 2 korzenie selera
- 4 korzenie pietruszki
- 2 pory
- 4 duże cebule
- 4 kwaśne jabłka
- 5 łyżek octu
- kilka prawdziwków
- 5 ząbków czosnku
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- goździki
- liście laurowe
- łyżka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Krok po kroku
- Upiecz połowę buraków i cebulę w piekarniku.
- Zagotuj wywar z prawdziwków, wody, ziela angielskiego i liści laurowych. Surowe buraki, selery, pietruszki i pory pokrój i zalej zimną wodą do zakrycia składników. Gotuj na wolnym i kiedy buraki będą miękkie, dodaj sól i cukier.
- Następnie dodaj ząbki czosnku oraz pieczone cebule i gotuj dalej. Dolej do zupy prawdziwki wraz z wywarem. Umyj i obierz jabłka ze skórki, dodaj je do zupy i jeszcze pogotuj. Dodaj goździki, a także ocet, by zakwasić barszcz.
- Odstaw na noc do przegryzienia składników i podawaj podgrzany następnego dnia.
Zobacz też: Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Ukraina walczy o dobra narodowe