Dlaczego warto wybrać ekologiczny hotel na urlop?

Przyczyniamy się do ochrony środowiska naturalnego
Hotel ekologiczny jest przede wszystkim zaprojektowany tak, aby emitować do atmosfery znikomą ilość dwutlenku węgla i innych trujących substancji oraz zużywać jak najmniej wody. Posiada zatem system grzewczy oparty na funkcjonalnej pompie ciepła (ewentualnie panelach fotowoltaicznych lub grzejnikach elektrycznych), energooszczędne oświetlenie LED (z czujnikami ruchu zamontowanymi w newralgicznych miejscach), krany i słuchawki prysznicowe wyposażone w specjalne nakładki spieniające, agregat wody lodowej zamiast standardowej klimatyzacji ściennej czy lodówki termoelektryczne pozbawione toksycznego freonu.
W omawianym obiekcie nierzadko eksploatuje się też na biologiczną oczyszczalnię, która dzięki bakteriom tlenowym skutecznie eliminuje ze ścieków wszelkie szkodliwe związki zagrażające bezpośrednio florze i faunie.
Cos dla ciała i dla podniebienia
Rezerwując urlopowy pobyt w hotelu określanym mianem ekologicznego, z pewnością można liczyć na maksymalny odpoczynek od codziennych obowiązków czy trosk. Większość tego typu ośrodków oferuje strefę SPA, gdzie wykonywane są zabiegi relaksacyjno-upiększające z wykorzystaniem biodegradowalnych wyrobów kosmetycznych nie testowanych na zwierzętach (bogatych np. w wyciągi ziołowe, ekstrakty kwiatowe, glinki, czekoladę i miód). Dla spragnionych rozrywki połączonej z aktywnością ruchową otworem stoi natomiast kręgielnia, sala bilardowa, klub zabaw, basen bądź jacuzzi.
Na uwagę zasługuje ponadto restauracja serwująca smaczne potrawy przyrządzone ze świeżych, samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców oraz produktów dostarczonych przez lokalnych przedsiębiorców. Brak jakichkolwiek składników z supermarketu niweluje ryzyko zatrucia się pestycydami. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o bliskości malowniczych lasów, majestatycznych jezior i innych atrakcji przyrodniczych, które zachęcają do odbywania długich spacerów.
Drobiazgi o niebagatelnym znaczeniu
Każdy ekologiczny hotel stawia duży nacisk na przestrzeganie konkretnych zasad i stosowanie odpowiednich akcesoriów. W tym pierwszym przypadku mowa choćby o rzetelnej segregacji odpadów, stałym sortowaniu makulatury, podawaniu ciepłych napojów w naczyniach wielokrotnego użytku, przekazywaniu informacji jedynie drogą telefoniczną i mailową, wydawaniu ograniczonych porcji jedzenia (z gwarancją ewentualnej dokładki) czy sprzątaniu za pomocą nietoksycznych preparatów czyszczących.
Jeśli zaś chodzi o akcesoria, to przeważnie wykorzystywane są drewniane sztućce, tekturowe lub bambusowe długopisy, wegańskie słomki z mączki kukurydzianej, jadalne talerze z gryki, poszewki z bawełny organicznej i dekoracje stworzone wyłącznie z surowców wtórnych (recyklingowych). Wszystkie rozwiązania wymienione w niniejszym artykule wywierają pozytywny wpływ na środowisko naturalne.