Ulubieniec Polaków z nowym wyróżnieniem. Bezkręgowiec nazwany na cześć Roberta Makłowicza - NoweMedium.pl

Ulubieniec Polaków z nowym wyróżnieniem. Bezkręgowiec nazwany na cześć Roberta Makłowicza

Ulubiony krytyk kulinarny Polaków został doceniony również w świecie nauki. Jeden z badaczy nazwał na jego cześć nowo odkryty gatunek niesporczaka.
Ulubieniec Polaków z nowym wyróżnieniem. Bezkręgowiec nazwany na cześć Roberta Makłowicza /fot. instagram.com/robertmaklowicz_official
Ulubieniec Polaków z nowym wyróżnieniem. Bezkręgowiec nazwany na cześć Roberta Makłowicza /fot. instagram.com/robertmaklowicz_official

Robert Makłowicz to postać, której chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Dziennikarz i krytyk kulnarny, który od lat gości na ekranach naszych telewizorów, cieszy się niezwykłą popularnością. Fani doceniają nie tylko jego imponującą wiedzę na temat kuchni świata, ale również poczucie humoru i niezwykłą charyzmę.

Zobacz też: Za co kochamy Roberta Makłowicza?

Ulubiony dziennikarz kulinarny Polaków ma swoich oddanych fanów, którzy są w stanie zrobić dla niego naprawdę wiele. Nie dziwi więc fakt, że gdy jeden z krakowskich naukowców odkrył zupełnie nowe zwierzę, nazwał je właśnie na cześć Roberta Makłowicza.

Damian Stec, badacz z krakowskiego Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN odkrył dwa nowe, nieznane wcześniej gatunki niesporczaków. Malutkie zwierzęta zostały znalezione w próbkach porostu zebranego w Republice Południowej Afryki.

Mesobiotus maklowiczi

Niesporczaki to mikroskopijne zwierzęta bezkręgowe, które stanowią częsty przedmiot badań naukowców. Co prawda są bardzo malutkie (długość ich ciała wynosi maksymalnie nieco ponad 1 mm), mają jednak niespotykaną wręcz odporność na niekorzystne warunki życia. Niesporczaki dostosowują się do warunków środowiska, wchodząc w stan kryptobiozy – ich procesy metaboliczne maksymalnie zwalniają.

To jednak nie niesamowite zdolności, a nietypowy wygląd zadecydował o nazwaniu jednego z niesporczaków imieniem Roberta Makłowicza. Odkrywca zwrócił uwagę na ciekawie wyglądające wyrostki, które przypominają mikroskopijne kapelusiki. A jak wiadomo, kapelusz jest jednym z ulubionych elementów garderoby popularnego krytyka kulinarnego.