3 sposoby na zastosowanie pomarańczy w kuchni - NoweMedium.pl

3 sposoby na zastosowanie pomarańczy w kuchni

Pomarańcze to owoce cytrusowe uprawiane na dużą skalę w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Drzewka pomarańczowe osiągają do 9 m wysokości i wydają średnio tysiąc owoców w ciągu roku. Spotykamy je często podczas zagranicznych wakacji, np. w Hiszpanii, zazdroszcząc miejscowym, że mają je niemal na wyciągnięcie ręki. Nam kojarzą się często ze świętami Bożego Narodzenia. Ozdoby z suszonych krążków pomarańczy wieszamy często na choince. Sprawdźmy, co takiego szczególnego ma w sobie pomarańcza i dlaczego warto ją jeść nie tylko od święta!
fot. materiał partnera / unsplash.com

Czerwone pomarańcze

Uprawiane na Sycylii czerwone pomarańcze różnią się od tych pozostałych kolorem. Odmiany moro, tarocco i sanguinello mają właściwości podobne do właściwości pomarańczy o kolorze pomarańczowym. Różnią się zawartością antocyjanów odpowiedzialnych za ich kolor. Te zapobiegają chorobom układu krążenia, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Czerwone pomarańcze je się na surowo, a także wytwarza z nich sok. Czerwone pomarańcze doskonałe są do różnego rodzaju dań i przetworów, w których pomarańcza gra główną rolę. Można ją znaleźć na przecenach, które znajdują się na Kaufino.com. Przykładowo pojawia się w najnowszej gazetce Lidla.

Suszone pomarańcze

Suszone pomarańcze to nie jedynie ozdoba choinki i dań wigilijnych, ale piękne i ekologiczne ozdoby przez cały rok. Można je dodawać do ciepłych napojów, pięknie pachną i odstraszają mole. Wyparzone i umyte cytrusy najlepiej pokroić w plasterki o szerokości ok. 0,5 cm. Najprostszym sposobem na wysuszenie owoców jest skorzystanie z suszarki do żywności, zgodnie z instrukcją. Jest ona wyposażona w wydajną spiralę grzejną doprowadzającą powietrze bezpośrednio na każde piętro urządzania. Dzięki niej pomarańcze będą gotowe do zawieszenia na choince po ok. 7 godzinach. Zamiast korzystać ze specjalnej suszarki, owoce można również przygotować w piekarniku. Zajmie to ok. 2 godzin. Plastry należy „suszyć” w temperaturze 80 stopni w piecu z termoobiegiem, natomiast w 100 stopniach w przypadku jego braku. Żeby owoce się nie poskręcały, należy je położyć na papierze do pieczenia i przekręcać co pół godziny. Warto pamiętać, że owoce różnią się od siebie rozmiarem, a plastry grubością, może się więc okazać, że czas suszenia w piekarniku będzie dłuższy. Suszone pomarańcze to ozdoba, ale również smaczny dodatek do dań i napojów. Suszone pomarańcze czasem można kupić na promocjach, które znajdują się na Kaufino.com, przykładowo oferuje je najnowsza gazetka Lidla, ale przeceniane są często również pomarańcze Biedronka oraz Lidl pomarańcze.

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Kandyzowane pomarańcze są popularnym przysmakiem, który można znaleźć na sklepowych półkach. Lidl pomarańcze i pomarańcze Biedronka często są do tego zanurzone w czekoladzie. Kandyzowane pomarańcze i pomarańcze w czekoladzie łatwo można przygotować samemu w domu. Najważniejsze, aby dokładnie wyszorować skórkę pomarańczy, a następnie sparzyć. Pomarańcze kroimy w grubsze plasterki, ponieważ cienkie mogą się porwać w trakcie gotowania w syropie. Do rondla wlej 200 ml wody i dodaj 200 g cukru, zamieszaj. Gdy całość się zagotuje, dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny i zmniejsz ogień. Włóż plastry pomarańczy i gotuj je w syropie przez 1 godzinę na małym ogniu, przewracając do kwadrans na drugą stronę. Gdy miąższ będzie przezroczysty, delikatnie wyciągnij plasterki i przełóż na kratkę, aby ostygły i wyschły. Najlepiej zostawić je na noc. I kandyzowane pomarańcze gotowe. Można jeszcze zanurzyć je w czekoladzie i jeść jako słodką przekąskę. Pomarańcze w czekoladzie prezentują się jeszcze ładniej.

Pomarańcze w syropie

Pomarańcze w syropie do herbaty to prawdziwa bomba witaminowa. Pomarańcze w syropie można używać nie tylko do herbaty! Produkt ten świetnie sprawdzi się np. do deserów – gofrów, lodów, ciast oraz naleśników. Bardzo dobrze smakują z nim również ciasteczka oraz inne herbaciane desery. Co więcej, syrop można również wykorzystać, by zrobić koktajle i drinki na bazie herbaty. Wiele osób stosuje go także do kawy, co nadaje jej delikatnie pomarańczowego smaku. Znakomicie sprawdzi się ona również do zrobienia domowej lemoniady oraz innych napojów na zimno. Zacznij od zagotowania wody w garnku oraz dodania do niej cukru – mieszając aż do momentu, gdy cukier się całkowicie rozpuści. Następnie do garnka wrzuca się wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, przełamaną na pół laskę cynamonukardamon oraz anyż. W międzyczasie sparza się pomarańcze, które następnie kroi się w plastry (lub inne kształty, jeżeli plastry nie zmieszczą się do słoika). Po 10 minutach gotowania wywaru dodaje się je do gorącego syropu, a następnie odstawia do studzenia. Dla smaku można również dodać do syropu kilka łyżek rumu. Po przestygnięciu wywaru pomarańcze przekłada się do słoiczka, a na końcu zalewa syropem. Tak przyrządzony przetwór przechowuje się w lodówce.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *