Kiedy tłusty czwartek w 2021 roku? - NoweMedium.pl

Kiedy tłusty czwartek w 2021 roku?

Ten słodki zwyczaj zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Skąd wzięła się ta tradycja? Kiedy w 2021 roku będzie tłusty czwartek?
Tłusty Czwartek
Tradycyjne pączki to dobry wybór w Tłusty Czwartek (fot. pixabay.com)

Kiedy Tłusty Czwartek w 2021 roku?

Tłusty czwartek ma swoje pochodzenie w tradycjach pogańskich. Tradycyjnie był to dzień, w którym obchodzono odejście zimy i nadejście wiosny. Data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy i z tego powodu data tłustego czwartku jest ruchoma. W chrześcijańskim kalendarzu to ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie powinni zachowywać post i powstrzymywać się od jedzenia niektórych pokarmów.


To oznacza, że w 2021 roku tłusty czwartek przypada na 11 lutego.

Jak kiedyś świętowano Tłusty Czwartek?

Początkowo ucztowanie w tłusty czwartek nie polegało na jedzeniu znanych nam pączków, czy faworków. Jedzono tłuste potrawy, kasze i mięsa a dopiero po uczcie zakrapianej także winami, piwami, miodami pitnymi czy wódką – najczęściej w nadmiarze – posilano się kulami przygotowanymi z ciasta chlebowego i nadziewanymi słoniną. W gruncie rzeczy chodziło o to, żeby przed 40 dniowym postem najeść się bardzo tłustymi pokarmami. Dzisiejszy Tłusty Czwartek dawniej zwany był mięsopustem czy zapustem.  

Zwyczaj jedzenia pączków pojawił się najpierw na polskich dworach i w miastach. Na wsiach pojawił się najprawdopodobniej pod koniec XIX i na początki XX wieku. Popularne dziś słodkie pączki w bogatszych domach były smażone w głębokim tłuszczu, najczęściej w smalcu i suto okraszane skwarkami. Pączki, czy też pampuchy znane były już w starożytnym Rzymie a ich słodka wersja jest zapożyczeniem z kuchni arabskiej i nie wiadomo dokładnie kiedy i jak trafiły na polskie stoły.

Jakie pączki można jeść w Tłusty Czwartek?

Dziś możemy się cieszyć różnymi rodzajami nadzienia, kształtami, polewą i pochodzeniem różnych wersji pączków. W tłusty czwartek będziemy się mogli raczyć tradycyjnymi pączkami polskimi, donutami z czekoladą, pączkami berlińskimi, angielskimi, wiedeńskimi, tureckimi pączkami lokma, włoskimi pączkami zeppole czy bombolini, pączkami z marmoladą, budyniem, nadzieniem różanym i wieloma wieloma innymi. 

Po obfitych w tłuste pożywienie dniach następował 40-dniowy post i wstrzemięźliwość. Jeśli wziąć pod uwagę, że typowy pączek o wadze 60g, to około 250 kcal okres wstrzemięźliwości może być dobrym sposobem na pozbycie się nadmiaru kalorii.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.