5 najbardziej trujących roślin na świecie – część I
#1 Oleander pospolity
Oleander pospolity to roślina, która kwitnie w Europie, a więc jest znana Polkom i Polakom. Mimo pięknego wyglądu jest niesamowicie toksyczna i trująca. W każdej części rośliny znajdują się glikozydy nasercowe, które w dużym stężeniu doprowadzają do zatrzymania akcji serca.
#2 Tojad
Tojad jest rośliną bardzo trującą. Największe stężenie oraz ilość toksyn zawiera jego korzeń. Gdy spożyjemy jakąkolwiek część może dojść do paraliżu naszego serca i płuc. Wszystko za sprawą znajdujących się w roślinie alkaloidów.
#3 Szalej jadowity
Szalej jadowity jest jedną z najbardziej toksycznych roślin na świecie. Jego wygląd może sprawiać pozory, ale już mała ilość spożytej rośliny może zabić. Zawiera on cykutoksynę, której największe stężenie znajduje się w korzeniu. Po spożyciu uszkadza układ nerwowy. Śmierć po spożyciu szaleju jadowitego może wystąpić nawet po 15 minutach.
#4 Cerbera złocista
Cerbera złocista inaczej nazywana drzewem samobójców to bardzo toksyczna roślina. Najbardziej toksyczne są jej nasiona, których spożycie może doprowadzić do zatrzymania akcji serca, a następnie do śmierci. Jest uznawana za najszybszego zabójcę wśród roślin, gdyż zatruwa organizm już w 5 minut.
#5 Rącznik pospolity
Rącznik pospolity to roślina, która wpisana jest w ,,Księgę Rekordów Guinessa” jako najbardziej trująca na świecie. Chociaż tak naprawdę toksyczne są jej nasiona, które spożyte w ilości od 4 do 8 stanowią śmiertelną dawkę dla człowieka. Objawy zatrucia rącznikiem pospolitym zaczynają się bolesnym pieczeniem ust oraz przełyku. Następnie rozpoczyna się etap skurczy żołądka, które doprowadzają do bolesnej i krwawej biegunki, a na samym końcu do śmierci.