Jakich warzyw nie powinniśmy obierać ze skórki? - NoweMedium.pl

Jakich warzyw nie powinniśmy obierać ze skórki?

Warzywa używane są w kuchni praktycznie każdego dnia. Których warzyw nie powinniśmy obierać ze skórki i dlaczego?
Jakich warzyw nie powinniśmy obierać ze skórki?
Jakich warzyw nie powinniśmy obierać ze skórki?, fot. pixabay.com

Wiele warzyw, które na codzień wykorzystujemy do domowych potraw, obieramy ze skórki. Jest jednak kilka warzyw, z których skórki nie powinniśmy zdejmować. Dlaczego? Jakie to warzywa? Sprawdź!

Zobacz też:

Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa

Warzywa, których się nie powinno obierać ze skórki

Tych pięciu warzyw nie powinno się obierać ze skórki, ze względu na ich wartości odżywcze, ale i witaminy, które właśnie znajdują się w skórce. Sprawdź, jakie to warzywa!

#1 Ziemniaki

W skórce ziemniaka znajduje się, aż 20 procent składników odżywczych oraz witamin z grupy B. Również w niej znajdziemy dużą dawkę błonnika, który świetnie wpływa na ludzki organizm. Nie warto więc obierać ziemniaków ze skórki.

Zobacz też:

Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami

#2 Bakłażan

Kolejnym warzywem, którego nie powinno się obierać ze skórki, to bakłażan. Fioletowa skórka bakłażana jest w stanie zatrzymać rozwijające się u nas przeróżne choroby, ale i ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze, potrafi wzmocnić nasz organizm.

Zobacz też:

Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły

#3 Ogórki

Ogórki posiadają naprawdę wiele witamin w swoich skórkach. Ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze oraz witaminy, silnie wzmacniają jelita oraz dostarczają organizmowi wiele cennego błonnika.

Zobacz też:

Sylwester 2022. Przepisy na sałatki

#4 Marchewki

Marchewki również nie powinniśmy obierać ze skórki, ponieważ tuż pod nią znajduje się wiele antyoksydantów, które są odpowiedzialne za pomoc w oczyszczeniu naszego organizmu oraz redukowaniu wolnych rodników.

Zobacz też:

Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka

#5 Bataty

Bataty również powinno jeść się ze skórą, ze względu na sporą ilość witamin C, B, D, które są w niej zawarte. Witaminy te pozytywnie wpływają na nasz organizm, podnosząc jego odporność i wytrzymałość na infekcje.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *