Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych - NoweMedium.pl

Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych

Owsianka zaliczana jest do jednego z najzdrowszych śniadań świata. Dla wielu przygotowana w sposób tradycyjny może być koszmarem z dzieciństwa, jednak odpowiednie dodatki sprawią, że trafi w gusta wszystkich. Zobacz przepisy na pyszną owsiankę.
pixabay.com

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań świata. Dzięki bogactwu składników odżywczych korzystnie wpływa na organizm, poprawiając jego funkcjonowanie i metabolizm. Co więcej, odpowiednio przygotowana z dodatkiem owoców i bakalii, na stałe zostanie porannym posiłkiem.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

  • Płatki owsiane mają dużą ilość błonnika i białka. Dzięki temu po jedzeniu będziemy czuć się pełni, a uczucie sytości utrzyma się przez dłuższy czas.
  • Rozpuszczalny błonnik w otrębach owsianych zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zmniejszając ryzyko chorób serca.
  • Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu owsianka nie powoduje gwałtownych skoków cukru, przyczyniając się do regulowania jego poziomu we krwi.
  • Organiczny owies zawiera przeciwutleniające kwasy fenolowe, które mają wpływ na zwalczanie raka i chorób neurodegeneracyjnych.
  • Owsianka dostarcza także do organizmu cenne dla zdrowia witaminy i minerały, m.in. witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i żelazo.

Zobacz: Produkty z największą ilością witaminy B

Owsianka może być królową śniadań, albo traumą z dzieciństwa. Jak ją odpowiednio przyrządzić i korzystać ze wszystkich jej zalet?

1. Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej smakuje jak szarlotka. Jest idealnym śniadaniem na zimowe i letnie dni.

Lista składników

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych (pominęłam)
  • 1 łyżka otrębów żytnich (pominęłam)
  • 1/2 średniego jabłka (dałam 1 małe)
  • 3/4 średniego banana
  • 3/4 szklanki mleka (200 ml)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (albo przyprawy piernikowej)

Jeśli nie mamy płatków orkiszowych i otrębów żytnich możemy je zastąpić płatkami owsianymi.

Jak przygotować?

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wsypać odpowiednio płatki i zalać je zimnym mlekiem. Czekamy aż namokną. W tym czasie należy zetrzeć jabłko na tarce i pokroić banana na mniejsze kawałki. Kiedy płatki są nieco rozmoczone, wrzucamy owoce i dosypujemy cynamon oraz wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy i wstawiamy owsiankę na 20-25 min do piekarnika.

Kiedy będzie gotowa, można polać górę 2 łyżkami jogurtu naturalnego i posypać cynamonem, bądź przygotować wersję orzechową – polać trochę masłem orzechowym i posypać kruszonymi orzeszkami.

pinterest.com

2. Kakaowa owsianka z malinami

Miłośnik czekolady znajdzie tutaj coś dla siebie.

Lista składników

  • mleko kokosowe (150 ml)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • garść malin
  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka kakao

Jak przygotować?

Płatki owsiane zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dla fanów słodkości – można dorzucić łyżeczkę syropu klonowego. Masę przekładamy do miseczki i posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy dużą ilością malin.

pinterest.com

3. Owsianka “Mango Sticky Rice”

Nieco bardziej orientalna owsianka zachwyci kubki smakowe każdego.

Lista składników

  • mleko kokosowe (150 ml)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • wiórki kokosowe
  • szczypta soli
  • 1/2 dojrzałego mango

Jak przygotować?

Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Zdejmujemy masę z ognia i przekładamy do miseczki. W kolejnych etapach dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy. Na górze układamy kawałki dojrzałego mango.

pinderest.com

4. Owsianka nocna

To owsianka przygotowana z myślą o zabieganych ludziach, którzy nie mają czasu na poranne śniadanie w domu. Przyrządzona wieczorem będzie smakowała równie dobrze.

Lista składników

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ulubione owoce

Jak przygotować?

Nocną owsiankę warto przygotować w słoiczku/pojemniczku, który zabierzemy ze sobą rano. Wrzucamy do środka 4 czubate łyżki płatków owsianych i zalewamy jogurtem naturalnym. Do tego dorzucamy łyżkę masła orzechowego i mieszamy do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Wstawiamy na noc do lodówki, a rano wrzucamy nasze ulubione owoce.

pinterest.com

5. Bircher musli 

Bricher musli to szwajcarskie świadanie bogiń. Warto bliżej zaznajomić się z przepisem.

Lista składników

  • 4 czubate łyżki płatków osianych
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • jogurt naturalny
  • ulubione orzechy i suszone owoce
  • masło orzechowe lub pasta z pistacji (opcjonalnie)

Jak przygotować?

Bircher musli najlepiej przygotować wieczór wcześniej. Płatki owsiane zalewamy sokiem jabłkowym i wstawiamy na noc do lodówki. Mieszamy tak, aby wszystkie płatki były zamoczone w soku. Rano dodajemy do płatków starte na dużych oczkach jabłko oraz banana. Na koniec mieszamy wszystko z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.

Na górę możemy dorzucić ulubione orzechy, owoce, dodać masło orzechowe lub masło z pistacji.

pinterest.com

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *