Nie udało ci się kupić lodów Ekipy? Zrób je sam w domu - NoweMedium.pl

Nie udało ci się kupić lodów Ekipy? Zrób je sam w domu

Lody Ekipy stały się ostatnio jednym z najbardziej pożądanych słodyczy na polskim rynku. Wszyscy, którzy nie zakupili hitowych słodkości mogą zrobić je samodzielnie w domu.
pixabay.com

Sorbet cytrynowy lub truskawkowy w polewie o smaku gumy balonowej ze strzelającym cukrem nie wydaje się być szczytem kreatywności. Jednak to właśnie ten zestaw smakowy stworzony przez firmę Koral podbija polski rynek. Dlaczego? Bo lody zapakowane są w papierek ze znakiem Ekipy. Współpraca z youtuberami była strzałem w dziesiątkę, a Internet zalewają memy związane z produktem:

Zainteresowanie lodami stało się na tyle duże, że wyprzedają się w kilka minut. Lokalne sklepy podnoszą ceny, ale nie odstrasza to klientów.

9-latek kupił lody ekipy

Ceny lodów przechodzą jednak ludzkie pojęcie. Na łamach Twojego Kuriera Olsztyńskiego, jedna z matek opisała jak jej syn udał się po lody do sklepu Lewiatan. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że chłopiec musiał wyciągnąć ze skarbonki 100 zł, żeby zapłacić za lody.

Szczęśliwy dziewięciolatek wziął w sklepie osiem lodów i poszedł z nimi do kasy. Jednak doznał szoku, bo za swoje zakupy musiał zapłacić 80 zł.

Przy kasie szok: 80 zł! Sklepowej nawet nie przyszło do głowy zapytać się dziewięciolatka czy widział, jaka jest cena (syn był przekonany, że kosztują 2,50 zł), gdyby miał przy sobie 10 zł, sytuacja byłaby prosta: wystarczyłoby mu tylko na jednego, zabrakłoby mu 70 zł, pewnie taką informację by otrzymał. Syna wmurowało, ale, jako że jest dzieckiem, nie jest na tyle asertywny, by powiedzieć, że przepraszam, za taką cenę to jednak nie wezmę tych lodów. Zapłakany zadzwonił do mnie z tą informacją.

– opisuje sytuację matka

Firma Koral już wcześniej wskazała, że sugerowana cena lodów to 2 zł, więc odcina się od praktyk sklepół Lewiatan:

https://www.facebook.com/PPLKORAL/posts/4037799562923045

Przepis na lody Ekipy

Jednak jeśli nie chcemy przepłacać za lody, możemy zrobić je samodzielnie w domu. W Internecie aż roi się od pomysłów na domowe lody Ekipy. Prezentujemy jeden z przepisów z najwyższej jakości składników i prawdziwego musu owocowego. Będzie zdrowo, smacznie i strzelająco, ponieważ przewidziano tam polewę z dodatkiem sproszkowanej oranżady.

Sorbetowe lody ekipy dostępne są w dwóch wariantach – truskawkowym i cytrynowym. Oba ze strzelającą polewą z białej czekolady.

Sorbet truskawkowy:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka rumu

Sorbet cytrynowy:

  • 1 cytryna
  • 30 g cukru pudru
  • 300 g zimnego gęstego gurtu typu greckiego
  • 50 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%

Strzelająca polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki kremówki 30 %
  • odrobina barwnika do czekolady – różowego bądź czerwonego
  • oranżada w proszku

Truskawkowe lody Ekipy:

Zaczynamy od zblendowania mrożonych truskawek na gładki mus wraz z z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Następnie przekładamy do zamykanego pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki. Od tego momentu należy bacznie obserwować mus i 3 razy co pół godziny wyjmować truskawkowy mus z zamrażarki i zmiksować. Dzięki temu lody będą napowietrzone, a masa jednolita.

Po ostatnim miksowaniu, należy przełożyć sorbet do foremek, które posłużą do przygotowania lodów na patyku. Jeśli nie mamy foremek, mogą to być również pucharki.

Cytrynowe lody Ekipy

W naczyniu należy wymieszać sok z cytryny, gęsty jogurt i cukier puder. Śmietankę ubijamy osobno na sztywno, po czym dodajemy ją do cytrynowo – jogurtowej mieszanki i miksujemy. Uzyskaną masę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawiamy do komory zamrażarki.

Tutaj, tak samo jak przy sorbecie cytrynowym, 3 razy co 30 minut wyjmujemy mus z zamrażarki i miksujemy. Po ostatnim miksowaniu pozostawiamy lody w zamrażarce do ich całkowitego zamrożenia.

Strzelająca polewa

Czekoladę dzielimy na mniejsze kostki i przekładamy do miseczki razem ze słodką śmietanką. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do uzyskanej substancji dodajemy odrobinę barwnika do czekolady, aż uzyskamy pożądany delikatnie różowy odcień.

Płynną czekoladą polewamy nałożone do pucharków lody lub te przygotowane na patyku. Na sam koniec, ale jeszcze przed zastygnięciem czekoladowej polewy, posypujemy po wierzchu sproszkowaną oranżadą.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *