Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym - NoweMedium.pl

Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym

Makaron to zawsze pyszny oraz prosty sposób na obiad, który nie zajmuje dużo czasu. Zobacz przepis na kremowy sos serowo-śmietanowy.
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym/ fot. media

Każdy z nas uwielbia makaron, pomysłów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Tagliatelle cudownie smakuje na słono i na słodko: z mięsem, grzybami, warzywami, tofu, kostką sojową, owocami, pestkami oraz miodem. My w poniższym artykule przedstawimy wam makaron tagliatelle z kremowym oraz aksamitnym sosem, który kochamy.

Zobacz też: Pyszna zupa grzybowa. Jak ją wykonać?

Składniki

makaron tagliatelle 500 gram

pierś z kurczaka 1 podwójna

pieczarki 20 dkg

cebula 1 sztuka

czosnek 4 ząbki

ser żółty zwykły lub z ulepszoną wersją (cheddar) 10 dkg

olej do smażenia

śmietana 2 szklanki ok 400ml

sól do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat

curry

Kucharek przyprawa uniwersalna

bazylia lub szczypior

Zobacz też: Risotto z grzybami leśnymi. Zasmakuj jesieni

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobne piórka i podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy, jak pieczarki będą zmieniać kolor na ciemniejszy to dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy doprawiamy do smaku pieprzem, solą i kucharkiem a na koniec zdejmujemy z ognia.

Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy.

Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry oraz bazylią.

Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser lub cheddar starty na tarce o grubych oczkach.

Gotujemy makaron Tagliatelle do stanu al dente, odcedzamy i dajemy do sosu, wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.

Na koniec możemy udekorować danie szczypiorem lub bazylią.

Zobacz też: Pyszny makaron z sosem śmietanowo-grzybowym

Życzymy smacznego!

Źródło: media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.