Risotto z grzybami leśnymi. Zasmakuj jesieni - NoweMedium.pl

Risotto z grzybami leśnymi. Zasmakuj jesieni

Po udanych leśnych łowach, możemy zachwycać się wyjątkowym smakiem grzybów. Zobacz jak zrobić pyszne risotto.
Risotto z grzybami leśnymi, zasmakuj jesieni
Risotto z grzybami leśnymi. Zasmakuj jesieni/ fot. media

Polacy uwielbiają wybierać się na leśne zbiory. Podczas wypadów możemy poczuć pełen relaks jak i trochę ekscytacji. Sezon na grzybobranie wciąż trwa, z tej okazji przedstawiamy kolejny przepis na jesienną potrawę. Gwarantujemy łatwość wykonania, ponieważ to danie zajmuje maksymalnie 60 minut.

Zobacz też: Pyszna zupa grzybowa. Jak ją wykonać?

To danie jest wyjątkowo sycące oraz rozgrzewające – idealny wariant na długie jesienne wieczory. W tej wersji ryż będzie maślany i pełen aromatu ze względu na zawarte w nim białe wino. Sprawdź przepis na risotto z odrobiną parmezanu.

Zobacz też: [Memy] Przedstawiamy najlepsze memy na sezon grzybowy [Część I]

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto,
  • 1 posiekana cebula,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 100 ml białego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g mieszanki grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie

  • Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.
  • Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.
  • Do wody po grzybach wkrusz kostkę ulubionego bulionu.
  • Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!).
  • Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni i odstaw przykryte folią.
  • Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.
  • Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
  • Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.
  • Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dente), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde – dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.
  • Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp przepysznym parmigiano reggiano.
Źródło: media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *